בני הזוג נישאו בשנת 1960, והיו נשואים במשך 58 שנים עד לפטירתו של הבעל.
במהלך נישואיהם נולדו להם 5 בנות. בצוואתו הוריש הבעל את הרכוש הרשום על שמו לאשתו ולבנותיו בחלקים שונים.
האישה שלא הייתה מרוצה מכך שהיא איננה זכאית למחצית מרכוש מסוים שרשום על שמו של הבעל, פנתה בתביעה לסעד הצהרתי לבימ"ש לענייני משפחה בטענה כי מכוח "חזקת השיתוף" היא זכאית לכל רכושו של המנוח שנצבר במהלך הנישואין, לרבות הרכוש הרשום על שמו בלבד ושניתן לו במתנה ע"י אביו.
למעשה ביקשה האישה מביהמ"ש כי יצהיר שגם הנכסים שניתנו במתנה לבעלה מאביו טרם נישואיהם, הם משותפים, וכן שתקבע חזקת שיתוף על "נכסים חיצוניים".
חשוב לציין שמדובר בבקשה חריגה – מפני שחזקת השיתוף בין בני זוג אינה חלה לרוב על נכסים שנצברו טרם הנישואין על ידי אחד מבני הזוג, או על נכסים שהתקבלו במתנה או בירושה.
עם זאת, חזקת השיתוף יכולה לחול על נכסים חיצוניים בנסיבות מסוימות.
החלת חזקת השיתוף על נכסים חיצוניים מושפעת מנסיבות מסוימות כגון: יחסיהם של בני הזוג, משך הנישואים, טיב הנכס נשוא המחלוקת, כאשר בימ"ש בוחן את התקיימות הנסיבות באופן ספציפי בכל מקרה לגופו.
במקרה דנן ביהמ"ש המחוזי בחן את נישואיהם של בני הזוג, והחליט שלאור הנישואים הארוכים של בני הזוג, יחסיהם התקינים ותרומתם לתא המשפחתי – יש להחיל את חזקת השיתוף גם על "הנכסים החיצוניים" של בני הזוג, במקרה דנן מתנות וירושות.
בנוסף, ביהמ"ש המחוזי ציין שלא הוכח במקרה הנדון שהבעל לא היה מעוניין לשתף את האישה בנכסים אלו, עובדה זו גם השפיעה על החלטתו של ביהמ"ש לענייני משפחה שקבע גם כן, כי יש להחיל במקרה הנדון את חזקת השיתוף גם על "נכסים חיצוניים", זאת בעיקר בשל חיי הנישואים הארוכים של בני הזוג והתנהלותם הכלכלית והמשפחתית.
כלומר, במקרה הזה קבע בימ"ש כי האישה זכאית לקבל גם מחצית מהרכוש שקיבל הבעל במתנה מאביו, על אף שנכסים אלו עברו לידיו טרם נישואיו לאשתו.
מדובר בפסק דין חשוב ותקדימי הקובע כי בנישואים ארוכים ויציבים חזקת השיתוף חולשת גם על מתנות וירושות.
יש לכם ספק לגבי נכס משפחתי האם הוא נכס משותף או נכס חיצוני? מוזמנים לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ והכוונה.